Donor

Om donor te worden, moet je je aanmelden bij Matchis. Je kan pas donor worden als je 18 jaar oud bent en helemaal gezond. Je hoeft alleen stamcellen te doneren als je een 'match' bent met een patiënt. Als je een match bent met een patiënt, dan wordt je door Matchis gebeld. Een dokter van Matchis kijkt dan eerst of je helemaal gezond bent. Pas als de dokter zeker weet dat je helemaal gezond bent, mag je stamcellen doneren. 

Dat kan op twee manieren. 

Donatie via bloed

Als je via bloed stamcellen geeft, dan moet je eerst een paar dagen medicijnen nemen. Deze medicijnen zitten in een spuit en moet je vier dagen achter elkaar bij jezelf inspuiten. Als je dat eng vindt om te doen, helpt Matchis je hiermee.  De medicijnen zorgen ervoor dat je bloedfabriekjes heel veel nieuwe stamcellen aanmaken. 
Op de dag van donatie ga je naar het ziekenhuis. De donor gaat dan op een bed liggen of in een stoel zitten. Via een infuus (een draad waar
bloed doorheen kan) wordt bloed uit de arm gehaald. Het bloed gaat dan eerst door een grote trommel, wat lijkt op een wasmachine. Dit heet een aferese apparaat. Die trommel zorgt ervoor dat de stamcellen uit het bloed worden gehaald. Het bloed  dat overblijft (dus zonder de stamcellen) gaat dan weer terug in de arm van de donor. Het duurt tussen de 2 tot 6 uur voordat het apparaat genoeg stamcellen uit het bloed heeft gehaald. De donor mag al die tijd gewoon op bed blijven liggen en filmpjes kijken of gamen op zijn telefoon. 

Donatie via beenmerg

Je kan ook stamcellen geven door een operatie. Voordat de bloedstamcellen uit het lichaam van de donor worden gehaald, gaat de donor slapen. Dit heet onder narcose gaan. Tijdens zijn slaap merkt de donor niks van de donatie. Het doet ook geen pijn. De stamcellen worden uit het lichaam gehaald met een naald. Deze naald wordt geprikt in het bot van het bekken. Dat is het bot wat je aan de bovenkant van je billen kan voelen. 

De naald prikt dan een soort gaatjes in de beenmergholtes waar de stamcellen zitten. Op deze manier
worden de stamcellen uit het bot gehaald. Als de dokter klaar is, wordt de donor weer wakker gemaakt in de uitslaapkamer.

Hoe komen de stamcellen bij de patiënt?

Het is heel erg belangrijk dat de stamcellen zo snel mogelijk bij de patiënt komen. Vaak woont de donor in een ander land dan de patiënt. De stamcellen zijn heel belangrijk en worden niet zomaar via de post verstuurd. Er zijn speciale mensen die de stamcellen ophalen in het land waar de donor woont. We noemen deze mensen koeriers. Deze koeriers reizen per vliegtuig, trein of auto naar de stad waar de stamcellen door de donor zijn gegeven. Daarna reizen ze zo snel mogelijk terug naar het ziekenhuis van de patiënt. De koeriers zorgen er onderweg voor dat er niets mis gaat en de stamcellen veilig aankomen in het ziekenhuis. 

Werkstuk van Sophie over Matchis. 
Gemaakt in opdracht van juf Marscha. 

Maak jouw eigen website met JouwWeb