HLA

Hoe weet je of de donor goed is voor de patiënt? Dat weet je door naar het HLA te kijken.
HLA is een afkorting dat staat voor een paar heel moeilijke woorden: Humaan Leukocyten Antigeen. Het HLA is een vormpje (een soort van vlaggetje) dat op veel onderdelen van ons lichaam zit. HLA zit bijvoorbeeld op sommige bloedcellen.

Maar wat doet HLA in je lichaam? HLA speelt een belangrijke rol in het herkennen of een stofje in je lichaam thuishoort of niet. Hierdoor zorgen deze vlaggetjes ervoor dat je gezond blijft en dat je lichaam bijvoorbeeld een bacterie herkent en aanvalt.

HLA-profiel

Het HLA-profiel is het woord wat gebruikt wordt voor alle verschillende vlaggetjes die iemand in zijn lichaam heeft. 

Deze vlaggetjes hebben allemaal verschillende vormen. Niet iedereen heeft dezelfde vlaggetjes in zijn lichaam. Er zijn heel veel verschillen mogelijk. Alleen als de vorm precies hetzelfde is, kunnen we zeggen dat de vlaggetjes hetzelfde zijn. 

Nieuwe stamcellen

Bij een stamceltransplantatie breng je stamcellen van iemand anders in het lichaam van de patiënt. Om ervoor te zorgen dat deze cellen in het lichaam van de patiënt blijven, moeten de vlaggetjes op de donorstamcellen hetzelfde zijn als die van de patiënt. Anders merkt het lichaam van de patiënt dat er iets vreemds in het lichaam zit. 

Ook moeten de donorcellen zich prettig voelen in het lichaam van de patiënt. Donorcellen reageren heel boos als ze cellen met andere vlaggetjes tegenkomen. Hier gaan ze dan tegen vechten en kan de patiënt erg ziek worden. Daarom worden er alleen donoren gekozen die dezelfde vlaggetjes op de stamcellen hebben zitten.

Werkstuk van Sophie over Matchis. 
Gemaakt in opdracht van juf Marscha.